четвртак

Mladenovac i naselja koja pripadaju Mladenovcu

MLADENOVACMladenovac je lociran južno od Beograda na 44.43° severne geografske širine i 20.70° istočne geografske dužine.
Mladenovac je najmlađi grad u Srbiji. Znatno je mlađi od susednih gradova Smederevske Palanke, Topole i Aranđelovca. Nastao je ukazom Kralja Aleksandra Obrenovića, 2. avgusta. 1893. godine
Mladenovac i naselja koja pripadaju opštini Mladenovac
Opština Mladenovac ima 23 naselja:
Seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Krsna, Vlaška, Vlaško polje, Dubona, Jagnjilo, Kovačevac, Koraćica, Mala Vrbica, Markovac, Pružatovac, Rabrovac, Senaja, Crkvine, Šepšin
Prigradska naselja: Rajkovac, Međulužje, Granice, Mladenovac (selo)
Gradsko naselje Mladenovac (Centar, 25. maj, Selters, Drapšin i Bataševo).

MLADENOVAC- KLIKNI za veći prikaz -

Mladenovac
je grad u severnom delu Šumadije, smešten na pitomim obroncima u istočnom podnožju planine Kosmaj, u dolini rečice Veliki Lug. Ono što ga odlikuje je veoma povoljan geografski položaj. Leži na glavnoj železničkoj magistrali Beograd-Niš-Sofija, odnosno Beograd-Skoplje-Atina, a kroz njega prolaze i magistralni putevi prema Aranđelovcu, Smederevu i Smederevskoj Palanci. Od Beograda je udaljen 54 kilometra, a od Kragujevca 64.
Opština Mladenovac je okružena teritorijama opština Sopot i Grocka sa severne i severozapadne strane, Smederevo i Smederevska Palanka sa istočne i jugoistočne strane i Topola i Aranđelovac sa južne i jugozapadne strane.

MLADENOVAC