петак

Mladenovac

Mladenovac je danas i grad mladih, likovne umetnosti, poezije, kulturno-umetničkog stvaralaštva. Grad pod Kosmajem domaćin je od 1986. godine Likovne kolonije "Kosmaj", koja okuplja svakog oktobra slikare iz Srbije, ali i inostranstva. Jedna od najznačajnijih pesničkih manifestacija u Srbiji -"Šumadijske metafore" u Mladenovcu se organizuje od 1987. godine. Posle višegodišnje pauze od 2006. godine Mladenovac je ponovo domaćin Pozorišnih svečanosti. Nosioci kulturnih zbivanja u Mladenovcu su Centar za kulturu, biblioteka "Despot Stefan Lazarević" i muzička škola "Stevan Hristić".
Od 1986. godine Mladenovac je domaćin likovne kolonije "Kosmaj", kroz koju je do sada prošlo više od stopedeset najpoznatijih slikara iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja.
Organizator je Centar za kulturu, a slikari su smešteni u hotelu "Selters". Tako je grad postao bogatiji za nekoliko stotina vrednih umetničkih dela.
Centar za kulturu raspolaže i sa galerijom u kojoj se priređuju tokom godine brojne izložbe slika, fotografija, dela primenjene umetnosti, koncerti klasične muzike, ali i promovišu nove knjige i časopisi.

Međunarodni festival dečijeg folklora održava se svake godine ...
Mladenovac je mlad grad, najmlađi u Srbiji i na Balkanu uopšte, tako da je potpuno prirodno da se u Mladenovcu održava Festival dečjeg folklora