петак

Mladenovački kraj u Prvom srpskom ustanku

MLADENOVACIstoriji znani učesnici Prvog srpskog ustanka sa područja današnje mladenovačke opštine: vojvoda Vićentije Petrović iz Koraćice (ugledni trgovac, učesnik svih bojeva Prvog i Drugog ustanka), vojvoda Obrad iz Velike Krsne ( poznati stočni trgovac, sa Đušom Vulićevićem organizovao ustanak u Smederevskoj nahiji), knez Đuka Filipović iz Jagnjila (oborknez kneževine Lepeničke, potom i Kragujevačke nahije, učesnik u oba ustanka), Marko i Stevan Filipović iz Jagnjila(lepenički kapetani, Marko je bio Karađorđev pašenog). Pokušali bismo osvetliti i neke manje poznate ličnosti našega kraja, koje su takođe učestvovale u Ustanku: buljubašu Miliju Čojanovića iz Velike Ivanče, Mijaila Baxaka iz Jagnjila, Lazara Šuveljaka iz Vlaške, Petronija iz Dubone, Rada Pavićevića iz Markovca (po predanju jednog od Karađorđevih barjaktara).

Karađorđa se ozenio sa Jelenom (odveo je sa izvora Vukaljica u Jagnjilu), kao i boravak Hajduk-Veljka u Duboni, gde je ostavio jedine potomke po muškoj liniji (današnja familija Hajdukveljković).

U selu Rabrovcu skoro su otkriveni grobovi Karađorđevog strica Mirka i brata Milinka. U selu Markovcu postoji toponim 'Karađorđeve oranice', kao i izvor 'Karađorđev bunar'. Stari put od Kragujevca za Beograd, koji je prolazio preko Kosmaja, u zapadnom delu današnje mladenovačke opštine, u narodu je nazivan 'Karađorđev drum'... U Kovačevcu je do sredine sedamdesetih godina postojala čuvena Ivanovića kuća, prema istoričaru Leontilu Pavloviću, mesto gde su se tokom Ustanka sastajale vojvode...